Låt oss guida dig till toppen av Mont Blanc

Det vackra vita berget, alpernas drottning, 4810m

Under de senaste 14 åren har vi erbjudit Mont Blanc kurser med fasta datum och paketpris där guidning, boende, måltider, liftar ingått. Vi slutar från och med hösten 2018 med dessa kurser och kommer i framtiden endast ta bokningar av privata grupper på 2-6 deltagare.

Anledningen till att vi gjort denna förändring är de varmare temperaturerna som under senare år har gjort att det ofta uppstått svåra och farliga förhållanden med is och stenras på Mont Blanc och andra berg i Alperna. Därför vill vi nu jobba med mindre och flexiblare grupper som har förståelse för de förändrade förhållandena som den globala uppvärmningen orsakat. Enligt oss är de perioder med bäst och säkrast förhållanden i början av sommaren, maj och juni samt slutet av sommaren september och början av oktober. Är du intresserad av en bestigning av Mont Blanc eller någon av de andra 4000 meters topparna i Alperna så maila oss en intresseförfrågan till info@mont-blanc.se. Välkomna!

När vi guidar Mont Blanc rekommenderar vi ett 6 dagars program som ger de bästa förutsättningarna för varje deltagare att nå toppen. Dessa dagar innefattar klättring, vandring, träning, förberedelsetoppar och så själva toppbestigningen. Det krävs inga tidigare klättererfarenheter för att nå toppen då de nödvändiga teknikerna lärs ut under förberedelsedagarna. Vi ser dock att de som bokar har en god allmänfysik. Klättringen till toppen innebär ofta en vandring och klättring i mer än tio timmar. För att ge dig själv goda möjligheter att lyckas rekommenderar vi kondition och styrketräning under en längre tid innan själva bestigningen.

Att nå toppen av ett berg är en av de tydligaste symbolerna för framgång och förverkligande av människors drömmar och mål. Det är inte svårt att ha drömmen, svårigheten är att ta stegen för att närma sig målet. För några blir Mont Blanc bestigningen det första klivet in i en ny värld av utmaningar och insikter. För andra är bestigningen en engångsupplevelse, en fysisk utmaning och annorlunda semester. Oavsett kommer dagarna i bergen ge färgstarka minnen som inte bleknar i första taget.

Toppen av Mont Blanc i gryningsljus

Toppen av Mont Blanc i gryningsljus

Vår Mont Blanc bestigning

Ankomstdag: 
Ni ankommer Chamonix på eftermiddagen och möter upp med den ansvariga bergsguiden som håller ett välkomstmöte och går igenom utrustning, väder och planer för veckan.

Dag 1:  Utbildningsdag och acklimatisering.
Vi åker längst upp i dalen i Le Tour och vandrar mot Albert Premier-hyttan, (2702 m). Träning i grundläggande isyx- och stegjärnsteknik. Trerättersmiddag och övernattning i hyttan.

Dag 2:  Utbildningsdag och acklimatisering.
Tidig morgon, 04.30 och vi utnyttjar skaren för att lättare ta oss över glaciären. Med våra kunskaper i ryggen bestiger vi antingen Tete Blanche (3429 m) eller Petit Fourche (3520 m) innan vi når fram till  Trienthyttan,  där vi övernattar.

Dag 3:  Utbildningsdag och acklimatisering.
Ytterligare en tidig morgon i pannlampornas sken som förberedelse inför huvudbestigningen. Oftast bestiger vi ytterligare en topp på drygt 3500 meter. Räkna med en vidunderlig utsikt över Mont Blancmassivet från den klippiga toppen. Efter att vi ätit vår matsäck återvänder vi ner till Chamonix för att förbereda oss inför andra halvan av veckan.

Dag 4-6:  Toppdagar
Dessa dagar är reserverade för huvudbestigningen. Guiden gör en bedömning utifrån väder och förhållanden vilken dag av de två möjliga toppdagarna som ser bäst ut. Vi vandrar dag fyra upp till någon av de hyttor som används som utgångspunkt för att klättra Mont Blanc. Guiderna sätter ihop teamen inför toppklättringen i samråd med gästerna. Går allt enligt planen och vi når toppen redan under tisdagen (dag 5) sover vi natten i hyttan och tar oss sedan ner till dalen på onsdag morgon. Den sista kursdagen kan vi i så fall använda till vad vi vill. Det är möjligt att prova på att klippklättra eller göra någon annan intressant aktivitet som passar gruppen.

Hemfärd
Kursen är slut på eftermiddagen dag 6 men de flesta gäster väljer att stanna över natten och resa hem någon gång dagen efter.

Guider och antal deltagare
Vi använder i första hand Svenska bergsguider och i andra hand lokala franska eller engelska guider. Alla guider som arbetar för oss är som är Internationellt IFMGA/UIAGM legitimerade. Vi sätter stor vikt på den sociala kompetensen hos våra guider då mycket av gästens upplevelse och säkerhet hänger på hur bra kommunikation fungerar i gruppen. Under veckans avslutande tre toppdagar är det en guide per två gäster. Detta gör att vi kan vara mer flexibla och öka möjligheten att nå toppen.

Val av boende i Chamonix.

Gästen bokar själv sitt boende i Chamonix utifrån önskad standard. Vi kan självklart ge er tips på bra hotell och meddelar er så klart vilka dagar vi sover i dalen.

Pris för en guidad Mont Blanc bestigning 6 dagar
 12500 SEK

Vi har valt att sälja våra Mont blanc bestigningar som ett avskalat pris där i huvudsak guidning och service ingår. Kunden kan då lättare välja passande boende, måltider mm utifrån personlig smak behov.

I priset ingår följande
- Guidning och utbildning av Internationellt certifierad bergsguide IFMGA under kursens 6 dagar. 
- Klätterutrustning: stegjärn, isyxa, sele, hjälm. 

Exklusive
- Resa till Chamonix
- Måltider och dryck under veckan
- Boende i lägenhet alt. hotell i 3 nätter. 
- Boende i bergshytta med halvpension i 4 nätter.
- Försäkring som täcker helikopter räddning i Alpländerna 
- Liftar, tåg
- Personlig klädsel och kängor samt övrig personlig utrustning, se utrustningslistan.
 

Bokning
 Fyll i vårt bokningsformulär här på sidan. Vi återkommer sedan med information kring betalning mm.

 Vi har mer än 10 års erfarenhet av att guida våra gäster till toppen och vi ser fram emot att visa även dig dessa vackra berg som vi älskar.  

 

Varmt välkommen!

DSC_0068 (kopia).JPG